See content specific to your location.
Continue

ONS VERHAAL

ONS VERHAAL

De wereld veranderen

De producten van VELCRO® Brand zijn overal ter wereld bekend en populair. Ze worden gebruikt om van alles en nog wat te hechten, te bevestigen, te sluiten en vast te zetten. Je herkent ze aan hun iconische en geruststellende geluid.

Vandaag wordt klittenband overal gebruikt. Het begon als een idee, maar werd al snel een revolutie in de sluitingen, ontstaan uit ORIGINAL THINKING® en nooit aflatende nieuwsgierigheid.

Inspiratie uit onverwachte hoek

In 1941 raakte de Zwitserse ingenieur en uitvinder George de Mestral gefascineerd door de zaden van de grote klit, die aan de vacht van zijn hond bleven hangen wanneer ze langs deze unieke plant wandelden.

De Mestral zag meteen veel potentieel in het unieke hechtingssysteem van de honderden microscopisch kleine haakjes van de klitten. Onvermoeibaar werkte hij aan een proces om dit toe te passen op sluitingen voor textiel. Het resultaat is wat we vandaag ‘klittenband’ noemen.

De Mestral merkte dat het niet meeviel om deze haakjes na te bootsen met stof, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. Terwijl hij in Lyon met verschillende stoffen experimenteerde, stuitte hij op een stuk nylondraad. Nylon had de ideale eigenschappen voor de sterke, duurzame hechting die deze revolutionaire sluiting moest bieden: het is duurzaam en heeft ‘geheugen’.

De lusjes bleken wel relatief eenvoudig van stof te maken, maar de haakjes bleven een struikelblok. Uiteindelijk bedacht de Mestral een apparaat dat was gebaseerd op de tondeuses die kapsalons gebruiken. Hiermee konden de makkelijk te vervaardigen lusjes efficiënt in de vorm van haakjes worden geknipt.

Uitvinding van VELCRO® Brand klittenband

De Mestral gaf zijn bedrijf de naam ‘Velcro Companies’, een samenstelling van de Franse woorden ‘velour’ (fluweel) en ‘crochet’ (haak).

Evolutie doorheen de jaren

De sluitingen van VELCRO® Brand met klittenband en nu ook haak-aan-haakband worden gebruikt in een breed assortiment van producten overal ter wereld.

Dankzij onze geavanceerde productiecapaciteiten kunnen we bij Velcro Companies sluitingen maken voor de unieke behoeften van elke klant. VELCRO® Brand sluitingen worden gebruikt in de volgende branches: Consument, Schoenen en kleding, Industrie en bouw, Medisch, Verpakking, Persoonlijke verzorging en Vervoer.

VELCRO® Brand klittenbandsluitingen speelden een belangrijke rol in de maanlanding van de NASA. Ontdek hoe Velcro Companies de Amerikaanse astronauten hielp toen ze voor het eerst op de maan liepen.

Continue innovatie

De originele VELCRO® Brand klittenbandsluiting die ontstond uit het ORIGINAL THINKING® van de Mestral, is misschien wel het beroemdste voorbeeld van biomimetica.

Hetzelfde ORIGINAL THINKING® en dezelfde nooit aflatende nieuwsgierigheid inspireren ons vandaag nog steeds.

Bij Velcro Companies werken we nauw samen met vooraanstaande scheikundigen, ingenieurs en wetenschappers uit de hele wereld om ons productaanbod te verfijnen en te verbeteren, en om er nieuwe innovaties aan toe te voegen.

De toepassingen zijn even grenzeloos als onze verbeelding, dus blijven we verkennen, onderzoeken en bestuderen om onze volgende inspiratie te vinden.

Lees meer over ons